Ziua în care Poliția Română a umilit-o pe mama

Lunea trecută mama a avut un accident ușor, trebuia să dea prioritate unei mașini care vene din partea dreaptă, mama aflîndu-se pe un drum fără prioritate. Era seara pe la 18.00 cu ploaie. E vorba de intersecția de la Gară, aceea cu strada Horea, mama venea dinspre Iris. Și mama și conducătorul auto victimizat s-au oprit și au pornit deodată, mașinii mamei fiindu-i rasă bara din față din care a rezultat pierderea emblemei Dacia, disclocarea barei și zborul numărului de înmatriculare. E clar, vina mamei.

Trimis de tata la fața locului dau mîna cu victima, un student boboc, îmi spune că el nu e un om rău și nu vrea să ia bani de pe noi și că urmează sa-i sosească întăriri sub forma tatălui său. De la momentul accidentului pînă am ajuns eu a vorbit și tata cu victima la telefon, tata fiind obosit de la drumul pe care îl făcuse în interes de serviciu (400-500 de km cu microbusul) și puțin agitat (nu mai zic ca Loganul are doar cîteva luni, mașina firmei) pentru că nu a înțeles bine din explicațiile mamei cum s-a produs accidentul, probabil că l-a luat mai tare pe băait. Bun. Văd și paguba  produsă victimei, o zgîrietura de maxim 10 cm și lată de 2 pe marginea curbată de deasupra roții a aripii din spate. Maxim 500 de lei costul reparației. Apare tatăl băiatului și ni se sugerează să nu mergem pe asigurare ci mai bine să le dăm bani. Le-am zis ca nu pot lua această decizie că nu e mașina mea dar că mașina are RCA și casco și că probabil tata va merge pe asigurare pentru că nu vrea să plătească el reparația mașinii lui și nu poate declara ca a ras-o de un stîlp în curte. Schimb de telefoane, rămîne să să audă cu tata a doua zi.

Miercuri pe la amiază îl aud pe tata vorbind la telefon cu băiatul și intenția clară care se contura era calea amiabilă, constatări, programări, armonizări de agende, șamd.

Joi tata merge la Allianz cu schița accidentului, deh firmă ieftină de RCA victima avea toate motivele să se teamă că nu-i va fi decontată reparația, să demareze procedura. Merge și la poliție să vadă ce poate face, polițistul de la daune îi spune că dacă vrea înțelegere amiabilă nu se poate fără semnătura victimei. Între timp tata a obținut și împuternicire de la firma de leasing să se ocupe de caz. Deh, rea credință dusă la extrem.

Vineri iar îl aud pe tata vorbind la telefon și concluzia discuției era că victima nu a găsit un service să-i facă mașina pe loc în ziua aceea pe care ar fi vrut să o scoată la vînzare a doua zi. În plus de asta potul înțelerii amiabile fentînd asigurarea RCA a urcat la 300 de Euro.

Sîmbătă seara pe la orele 21.00 mama primește un apel de la un număr necunoscut dar nu aude telefonul. După cîteva minute, sună telefonul tatei iar la aparat era domnul polițist care suna de pe telefonul, ați ghicit, victimei. Tata îi spune tot filmul, concluzia fiind ca mama să meargă la Poliție luni să-l caute pe domnul agent Pop Alexandru. Simplă formalitate, nu?

Azi dimineața am mers împreună cu mama, eu am rămas în hol. La un moment dat coboară agentul să facă poze la mașina. Un tip blajin, politicos. Ok, scapă ieftin și elegant mama, mi-am zis. După 10 minute coboară mama. Verdictul, amendă 500 și ceva de lei, permisul susepndat nu pe 1 lună, nici pe 2, ci pe 4!

Ce învățăm de aici:

  •  că degeaba ai încredere în oameni mai ales în ăia care declara că nu-s răi și nici nu vor să-și ia banii, fiecare zi care se scurge după accident urca potul cu 50 de Euro.
  • dacă ești tînăr și ai prieten în poliție (sau mă rog, tata are prieten la poliție) nu contează că ai tras de timp să mergi pe calea legală de conciliere, cînd vinovatul nu-ți dă banii pe care tu îi ceri, ia pedeapsa maximă
  • polițistul care sună de pe telefonul victimei dă exemplu de reducerea cheltuielilor statului cu telefoanele și dovadă de maximă de imparțialitate
  • o mamă și bunică, pensionară, la 61 de ani, care are nevoie de mașină să meargă la biserică (unde mai ia cu ea în mașină și alți oameni care se deplasează mai greu) și cîteodată să-și aducă nepoții de la școală trebuie să ia o lecție că în România nu te joci cu legea

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s