Tough love, slăbiciunea mea

Andreea Sepi, mamă a doi copii, care trăieşte în Germania vorbeşte despre creşterea copiilor. Şi atinge un subiect destul de delicat pentru mine, tough love, care poate însemna să-l laşi pe copil să suporte consecinţele de moment ale acţiunii sale.  Cred că aici greşim de multe ori ca părinţi încercînd să tot îndreptăm greşelile sau neatenţiile lor.

Un exemplu practic ar fi cînd copilul nu-ţi face ghiozdanul sau uită să-şi facă o temă. Părerea mea e că ar trebui lăsat să meargă aşa la şcoală. Părerea soţiei este alta, şi înţeleg şi de ce. Mama care nu doreşte ca familia să se facă de rîs.

Dar sunt ocazii în care nici eu nu administrez pastila de „tough love” pentru că prefer scurtatura emoţională care aduce liniştea de moment în dauna unui viitor mai bun pentru copil.

Vă invit să citiţi mai departe articolul Andreei aici.

Un comentariu

  1. Bine, acum depinde si daca e prima oara sau a 70-a oara cand se intampla. Daca e la inceput, si e inca vulnerabil emotional, il ajuti un pic pana intra pe directie. Daca deja-i mai incolo, o mai tai. Una e sa-l ajuti la 8 ani si alta sa tot scoti castane din foc si pe la 28. Aici in Germania se intampla sa vezi copii adusi la gradi in pijamale fiindca n-au vrut sa se imbrace, de pilda. La scoala mamele au acces numai pana intr-o anumita zona, nu pana in clasa. La 5-6 ani, daca te vede ca-l mai ajuti sa se imbrace la plecare (ca te grabesti), s-ar putea sa iti faca aluzie educatoarea ca la ei se imbraca singuri. Nu pleaca din grupa pana nu-si strange jucariile. La masa isi duc singuri farfuriile, etc. In general, nu-i forteaza nici pe copii sa faca pe placul parintilor, dar nici pe parinti sa le acopere greselile. Ideea e ca trebe sa devina adult autonom si tre sa poata functiona in echipa. Din punctul asta de vedere, daca vei compara niste copii romani jucandu-se, cu niste copii nemti jucandu-se, ai sa te miri ca nemtii, inca de la 3 ani, stiu sa se organizeze in echipe, ierarhii, sa petreaca zeci de minute in sir construind impreuna chestii, fara sa se certe ca fiecare vrea galetusa. Isi asuma fiecare un rol in acest ansamblu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s