Cînd răspunsul nu e în noi

Din cînd în cind văd pe Facebook citatul „Răspunsul e în tine”, iar scopul acestui citat este să motiveze şi probabil să ne invite la introspecţie.

sursa: sxc.hu

Problema apare însă cînd după o scotoceală îndelungată nu găsim raspunsul. Şi atunci ori citatul nu e bun ori noi nu suntem buni. Ca orice lucru important în viaţă, nici chestiunea răspunsului care ar trebui să se afle în noi nu e uşoară şi rezolvarea trebuie căutată în nuanţe.

Răspunsul pe care cu siguranţă îl găsim în noi în faţa unei provocări este, „Da”, „Nu”, „Nu ştiu încă”.

Dacă îl alegem pe „Nu” lucrurile sunt simple, căutarea a luat sfîrşit.

Dacă alegem „Nu ştiu încă”, ne mai dăm timp să căutam răspunsul, în noi sau în altă parte. Situaţia poate să devină presantă daca suntem puşi în faţa unui termen limită care zoreşte înspre un „Da” sau „Nu”.

Dacă alegem „Da” lucrurile se simplifică sau din contră se complică. Pentru că un „Da” presupune şi să ştim „Cum?” iar dacă avem suficientă experienţă vom face pasul mai departe. Ce facem însă dacă nu avem experienţă? În acest caz s-ar putea să ajute deţinerea unui sistem clar de valori, o busolă care să arate nordul autentic cum spunea Covey, care să ne îndrume spre rezolvarea bună.

Ce se îmtîmplă însă cînd alegem „Da”, nu avem suficientă experienţă iar problema e atît de complexă încît nici operînd cu propriul sistem de valori nu ajută prea mult. Soluţia de bun simţ atunci este să apelăm prietenii şi de ce nu la bătrînii noştri, care au toate şansele să fi trecut deja prin problema cu care mă confrunt.

Şi atunci zic, mare atenţie unde căutăm răspunsul că s-ar putea să-l căutăm unde nu trebe. Şi dacă nu-l găsim în noi, vom avea oare puterea de a ne smeri cerînd ajutor de la alţii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s